Skovby Kirke Ore Kirke Guldbjerg Kirke
09.jpg
17.jpg
14.jpg
13.jpg
06.jpg
05.jpg
11.jpg
02.jpg
10.jpg
08.jpg
12.jpg
03.jpg
15.jpg
04.jpg
01.jpg
07.jpg
16.jpg
 
 

Vores bryllup

BrudeparDer er mange skikke og traditioner knyttet til et bryllup. Kirken stiller ingen krav til, hvordan I fejrer jeres bryllupsfest. Ringe, påklædning, gæster, champagne og kareter er traditioner, parret kan forholde sig frit til. Et kirkebryllup kan også foregå med få gæster eller kun de to vidner.

Der er tradition for, at brudens far følger hende op ad kirkegulvet. Han ”giver” hende til gommen. Selvom de færreste i dag flytter direkte fra pigekammer til ægteseng, holder mange af symbolikken i, at bruden går fra at være sin fars datter til at blive sin mands ægteviede hustru.  

 

Men faktum er, at ritualet ikke foreskriver noget om brudens indgang. Hun kan gå alene, parret kan gå sammen, en ven eller et andet familiemedlem kan følge bruden op ad kirkegulvet. Parret aftaler med præsten, hvordan vielsen indledes.

 

Hvem sidder hvor i kirken?

Gæsterne må sidde hvor de vil i kirken. Der er ganske vist en gammel tradition, som foreskriver, at brudens familie sidder til venstre i kirken og gommens til højre. Det stammer fra den gamle opdeling af kirkerummet i en kvinde- og en mandeside. Eller som det engang blev kaldt "spindesiden" og "sværdsiden".

 

Mændenes side var kirkens sydside. Kvindernes side var mod nord. I nogle kirker kan man stadig se sporene af en tilmuret kvindedør. Vil parret følge de samme traditioner ved indgang og udgang af kirken, går kvinden i nordsiden, altså til venstre for manden på vejen op til alteret og til højre for manden på vejen ud af kirken.

Parret sidder gerne nær alteret inden selve vielsen, men også her er der forskellige retningslinjer afhængig af de praktiske forhold i kirken. Der er forskellige lokale og familiære traditioner for, hvem parret sidder sammen med. Nogle steder sidder parret sammen med deres fædre eller begge forældre, andre steder med en nær ven eller veninde. Efter engelsk skik kalder mange den, som sidder hos gommen, for en forlover, hvis det er en nær ven.

 

Ringe

Det er ikke indskrevet i ritualet, at parret skal udveksle ringe. Hvis parret gerne vil give hinanden ringe på under vielsen, aftaler de med præsten hvornår og hvordan, det finder sted.

 

Fest

Medier og brudemagasiner kan give indtryk af, at alle bryllupper er store dyre fester. Kirkens erfaring siger noget andet. Mange par vies hvert år ved små, intime og enkle bryllupper. Bryllupsfesten kan være romantisk, enkel, storslået eller helt privat.

 

Skovby Kirke | Ore Kirke | Guldbjerg Kirke