Skovby Kirke Ore Kirke Guldbjerg Kirke
09.jpg
03.jpg
12.jpg
07.jpg
11.jpg
15.jpg
10.jpg
08.jpg
04.jpg
02.jpg
14.jpg
01.jpg
13.jpg
16.jpg
17.jpg
06.jpg
05.jpg
 
 

Begravelsens symboler

GravstenJord

Jordpåkastelse, som ved en bisættelse foregår inde i kirken og ved en begravelse ude ved graven, foregår på den måde, at præsten kaster jord på kisten tre gange og siger: ”Af jord er du kommet. Til jord skal du blive. Af jorden skal du igen opstå”. Det betyder, at vi er født som jordiske mennesker.

 

Vi er skabte af Gud, som hele den jordiske verden er det. Med til at være et jordisk mennesker hører, at vi engang dør og går tilbage til jorden. Vi er en del af det biologiske kredsløb.

Men vi er mere end jord. Vi har fået livsånde, så vi kan trække vejret og leve. Vi er også åndelige mennesker, fordi Gud har skabt os i sit billede. Derfor skal vi igen opstå. Vi ved ikke til hvad eller hvordan, men i bibelen står der, at vi som Kristus skal opstå fra de døde. De tre håndfulde jord symboliserer bevægelsen: Liv – død – liv.

 

Kors

Fælles for alle kirkelige ritualer er, at der slås korsets tegn. Både ved dåb, konfirmation, bryllup og begravelse. Korsets tegn er også en del af velsignelsen, som er en del af enhver gudstjeneste. Korset er kristendommens stærkeste symbol.

 

Korset var oprindelig et torturinstrument, men efter at Jesus stod op af graven, blev det kristendommens egentlige symbol på, at liv og kærlighed har sejret over død og mørke. Der er oftest kors på kisten, ligesom korset er at finde i stort set alle kirker.

 

Blomster

Blomster er et symbol på liv og frugtbarhed, men dermed også forgængelighed. De vokser op, blomstrer og dør, som mennesket gør det. De kan også være et tegn på ubekymrethed, og det at leve i nuet. Jesus siger, at vi skal se på markens liljer, de bekymrer sig ikke, men blomstrer. Når vi giver hinanden blomster, er det et tegn på deltagelse.

Vi giver hinanden blomster i både glædelige og i svære situationer. Der er blomster på kirkens alter. Når et par skal giftes har bruden en brudebuket. På kirkegården sætter vi blomster på gravene. I forbindelse med en begravelse bærer vi blomster ind i kirken og lægger dem foran kisten ned gennem kirkens midtergang.

 

Oftest er kisten pyntet med blomster. Det kan være den afdødes yndlingsblomster eller årstidens blomster. Senere lægger kirkegårdens personale blomsterne på graven eller på det sted, hvor urnen senere skal sættes ned. Der er tradition for, at familierne efter mindesammenkomsten kommer tilbage til kirkegården og ser blomsterne.

 

Skovby Kirke | Ore Kirke | Guldbjerg Kirke